Verwarming met een airco of warmtepomp

Verwarmen met een Airco of Warmtepomp

Gezin op de bank

Iedereen weet dat je een airco kunt gebruiken voor een heerlijke verkoeling in ruimtes. Maar wist je dat een airco ook een ideale energiezuinig alternatief is voor verwarming?
Een airco koelt normaal gesproken de binnenlucht en geeft die warmte af aan de buitenlucht. Maar je kunt het proces ook omdraaien. de airco gaat de buitenlucht afkoelen en die warmte geeft hij af aan de binnenlucht. Hoe mooi is dat! De airco die als  verwarming werkt.

Voordelen airco als verwarming

Een airco werkt veel energiezuiniger dan een CV ketel. In het grootste gedeelte van het stookseizoen is een airco als verwarming veel goedkoper dan gasgestookte hr cv ketel. Het rendement van een airco kan ver boven de 350% komen terwijl een CV ketel niet verder dan 100% kan komen. Alleen in hartje winter als de temperatuur onder het vriespunt zakt is de hr cv ketel zuiniger 

Airco’s die als verwarming werken functioneren heel erg goed. Naast het voordeel van het feit dat de airco heel energiezuinig is, is een tweede belangrijke voordeel dat het een prettige warmte is. Je verwarmt de ruimte snel en de lucht is veel minder droog dan wanneer je verwarmt met een CV ketel. Je kan de airco’s die als verwarming werken indelen in twee groepen:

Airco in de vorm van een split unit

Een split airco is een warmtepompsysteem dat werkt op basis van koelvloeistof, net als je koelkast eigenlijk. Koelvloeistof onttrekt de warmte uit de binnenruimte (via de binnen-unit) en geeft die buiten weer af aan de buitenlucht (via de buitenunit). Dit systeem bestaat dus uit twee delen. Vaste airco’s hebben tegenwoordig meer dan één functie. Ze kunnen vaak naast verkoelen ook ventileren, de lucht ontvochtigen en de ruimte verwarmen.

Slapende poes op verwarming

Wat u moet weten over verwarming met een Split Airco: 

Voordelen

  • De Split Airco kan eenvoudig worden geïnstalleerd.
  • Het geeft een heel hoog rendement bij temperaturen boven het vriespunt.
  • Onder het vriespunt werkt het nog wel maar dan is een CV ketel zuiniger.
  • Het kan maximaal 2 kamers verwarmen

Nadelen

  • het maakt meer geluid dan een CV radiator.

Wat u moet weten over verwarming met een warmtepomp:

  • In het hele stookseizoen het hoogst haalbare rendement.
  • Het systeem bepaalt zelf de meest optimale verwarmingstechniek, warmtepomp of CV ketel.
  • Het hele huis wordt verwarmd via de CV installatie en radiatoren

Nadelen van verwarmen met een warmtepomp is dat de aanschafprijs nog vrij hoog is. Ook is een buitenunit noodzakelijk (ten opzichte van een traditionele CV ketel)

Wat voor u de beste optie is kan niet zomaar worden gesteld. Solar Energie Brabant kan voor u een berekening maken en de mogelijkheden met u bespreken. Zij zijn dé expert op het gebied van Duurzame Energie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *