Waarom Nederlandse huiseigenaren nu massaal zonnepanelen aanschaffen

In 2020 zijn veel Nederlandse huishoudens overgestapt op zonnepanelen. Het aantal huishoudens met zonnepanelen op hun dak is inmiddels de 1 miljoen gepasseerd en de stijgende lijn blijft maar doorzetten. Maar waarom zijn de zonnepanelen zo populair? De subsidie en belastingvoordelen op zonnepanelen zijn erg gunstig, tel daarbij op dat de aanschafprijzen op dit moment erg gunstig zijn. Vele huiseigenaren hebben al geprofiteerd van de bodemprijzen voor zonnepanelen.
De kosten voor energie worden steeds hoger. Door nu te investeren heb je weinig negatieve gevolgen van de stijgende energiekosten

Zonnepanelen geschakelde woning

.

Er zijn op dit moment verschillende duurzame leningen met extreem lage rentes beschikbaar. De opbrengst van de zonnepanelen is stukken hoger dan de aflossing van de lening. De besparing betaald de rekening. De prijzen van de aanschaf van zonnepanelen zijn ook nog eens heel voordelig. Dat alleen al is een goede reden waarom zoveel huiseigenaren nu zonnepanelen aanschaffen. Ook de gunstige subsidie en belastingvoordelen zijn erg aantrekkelijk. Wanneer je nu zonnepanelen aanschaft ontvang je tijdelijk 21% BTW terug van de overheid. Dit geldt voor de hele investering.

Rendement zonnepanelen

Met zonnepanelen is je rendement tussen de 8 en 10% per jaar. Op je spaarrekening is het rendement 0% of bij sommige banken moet je zelfs rente betalen over jouw spaargeld.
De investering in zonnepanelen levert je dus uiteindelijk geld op. De woningwaarde stijgt gemiddeld met €7.000,- wanneer je zonnepanelen laat plaatsen (eigenlijk heb je dus direct winst)

Woonhuis met zonnepanelen

Een ander motief om nu zonnepanelen te laten plaatsen is de gunstige salderingsregeling. Je mag nu je eigen opgewekte zonne-energie terug leveren aan het net. Je ontvangt hiervoor hetzelfde tarief terug dan dat het kost. Per 2023 komt daar verandering in. De huidige salderingsregeling wordt dan afgebouwd met 9% per jaar. In 2031 verdwijnt de salderingsregeling. Wanneer je nu dus overstapt op zonne-energie profiteer je de komende 10 jaren nog optimaal van deze regeling.

En natuurlijk mogen we niet vergeten dat zonne-energie ook nog een goed is voor het milieu. De zon is een schone energiebron die nooit opraakt. De duurzame energiebronnen als zon, wind en aardwarmte veroorzaken geen luchtvervuiling en weinig CO2-uitstoot. Omdat er geen verbranding vrijkomt van fossiele brandstoffen draagt het sterk bij aan klimaatverandering. Dat willen we toch allemaal. Onze nieuwe generatie verdient ook een schoon klimaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *